17.8 C
Onești
mai 31, 2023

 Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești  în programul

“Școli-ambasador ale Parlamentului European”

 

La Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești, candidat în programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European”-EPAS, s-a deschis la sfârșitul anului 2018 un punct de informare despre Uniunea Europeană.

La nivel național, Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești este una dintre cele 25 de școli selectate de Ministerul Educației Naționale-MEN pentru a candida în programul “Școli-ambasador ale Parlamentului European”- EPAS. Instituțiile de învățământ din județul Bacău care au fost selectate de MEN pentru a candida în ediția a III a (2018-2019) la titlul de „Școli-ambasador ale Parlamentului European” sunt: Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești și Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău.

În cadrul programului „Școli-ambasador ale Parlamentului European”-EPAS, echipa de proiect a Colegiului Național „Grigore Moisil” Onești este formată din ambasadori seniori (Prof. Mărioara Brescan, director; Prof. Cristina-Lăcrămioara Buzatu, director adjunct; Prof. Virginia-Smărăndița Brăescu, coordonator de proiect; Prof. Cristina Matei; Prof. Daniela Florea; Prof. Claudiu-Aurelian Visciun) și ambasadori juniori (Teodora Gaftoi, Mara-Ruxandra Roșu, Elena-Cristiana Șandru, Adrian-Ionut Racheru, Ana-Alexandra Buzatu, Raluca Ianoș, Bogdan Costandis, Antonia Constandoiu, Camelia-Maria Lichi, Alexandra Avarvarei, Viorel Cojocea, Ana-Maria Trifan, Delia-Elena Iosub, Andreea-Lorena Savin, Andreea Stanciu, Ana-Maria Bogdăneanu), care desfășoară în școală și în comunitate diverse activități structurate în 6 module pe tematici europene: Modulul 1: O scurtă istorie a Uniunii Europene; Modulul 2: Tu și Uniunea Europeană; Modulul 3: Luarea deciziilor în Uniunea Europeană; Modulul 4: Europa fără frontiere; Modulul 5: Valorile Europei; Modulul 6: Vocea ta în Europa.

Optimizarea cunoștințelor și diseminarea informațiilor despre Uniunea Eropeană, institutiile, valorile, tematicile și politicile europene continuă prin sărbătorirea zilei de 9 Mai – Ziua Europei și implicarea elevilor și profesorilor colegiului nostru în concursul de dezbateri educaționale „EU aleg Europa”. Recent, în data de 22 februarie 2019, la Europe Direct Valea Trotușului Comanești, a avut loc un training cu profesorii coordonatori din școlile care s-au înscris în acest concurs organizat de cele 2 Centre Europe Direct din județul Bacău în parteneriat cu ISJ Bacău, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, Primăria Comănești și are ca scop informarea tinerilor cu privire la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 și importanța participării la vot. Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești a fost reprezentat la acest eveniment de prof. Virginia Braescu si prof. Cristina Matei, ambasadori seniori EPAS. Mulțumim d-lui Jitaru Narcis, directorul centrului Europe Direct Valea Trotusului Comanestiși d-nei prof. Nicoleta Zarnescu, formator și coordonator al concursului „EU aleg EUropa”!

Mai multe informații pe paginile oficiale de promovare a proiectului EPAS în România:

https://romania.dedataastavotez.eu; http://www.europarl.europa.eu;

https://web.facebook.com/EPASRO/; https://web.facebook.com/Moisilistii/

 

Echipa EPAS a Colegiului Național „Grigore Moisil” Onești