2.7 C
Onești
aprilie 20, 2024

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit standard de certificare a abilităților de utilizare a computerului, recunoscut la nivel internaţional.

Permisul ECDL este folosit şi recunoscut în 100 de țări de către companii de renume, în administraţie sau de instituţii de învăţământ de prestigiu. În afara Europei, programul este denumit International Computer Driving Licence (ICDL). La nivel internațional, peste 15 milioane de persoane sunt înregistrate în program.

Valabilitatea Permisului ECDL

Permisul ECDL obţinut în România este valabil în oricare ţară din lume în care este recunoscut standardul ECDL/ICDL, indiferent de tipul acestuia.

Permisul ECDL nu are limită de valabilitate în timp, competențele digitale fiind certificate pe viață, în conformitate cu programele analitice aferente fiecărui modul, aflate în vigoare la momentul susținerii examinării.

Cui se adresează certificările ECDL?

Certificările ECDL se adresează oricărei persoane care are nevoie și dorește să își certifice la standard recunoscut internațional abilitățile de utilizare a computerului. Nu există limită de vârstă pentru înscrierea în programul de certificare ECDL. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificărilor ECDL.

Avantaje ECDL

  • Eleviicare dețin Permisul ECDL își pot echivala proba de Competențe digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat Naţional. Nivelul de competență digitală pe diploma de bacalaureat va fi:
  • utilizator avansat”, pentru candidaţii care au obţinut Permisul ECDL PROFIL START BAC
  • utilizator experimentat”, pentru candidaţii care au obţinut Permisul ECDL PROFIL BAC

Programa pentru obținerea Permisului ECDL corespunde materiei pe care elevii de liceu o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa școlară pentru clasele a IX-a și a X-a. Astfel, liceenii pot să se pregătească chiar în cadrul orelor de la școală pentru obținerea unei certificări cu recunoaștere internațională. Având deja Permisul ECDL, elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competențe digitale de la Bacalaureat.

  • ECDL deschide noi oportunităţi pentru a obţine o bursă în străinătate.
  • Studențiiîși pot echivala diverse cursuri de informatică sau birotică cu Permisul ECDL la anumite universități.
  • Un CV este 100% completcu ECDL
  • Permisul ECDL deschide noi oportunităţi pentru a obţine un loc de muncă mai bun, îmbunătățește perspectivele de promovare în carieră și scade probabilitatea de a pierde o ofertă de serviciu.
  • Cadrele didacticedin învățământul preuniversitar care dețin Permisul ECDL pot beneficia de credite profesionale transferabile.

Certificări ECDL – Profilul ECDL pentru BAC

Certificările ECDL PROFIL START BAC şi ECDL PROFIL BAC se adresează elevilor care doresc să echivaleze proba de competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL.

 

Permisul ECDL PROFIL BAC se obține în urma promovării a 6 module fixe obligatorii:

Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare text, Calcul tabelar, Prezentări, Baze de date

Colegiul Național „Grigore Moisil” a obținut licența de centru de testare acreditat în anul 2004, fiind cel mai vechi centru de testare ECDL din Onești.

De-a lungul timpului sute de elevi și zeci de cadre didactice și-au îmbunătățit competențele digitale în cadrul centrului nostru, participând la cursurile organizate pentru fiecare dintre cele șase module obligatorii și la sesiunile de examinare.