13.3 C
Onești
octombrie 7, 2024

CATEDRA DE LIMBA ROMÂNĂ

PROFESORI TITULARI

ANGHEL GABRIELA-ELENA – profesor gr. I

FLOREA DANIELA – profesor gr. I

GÎRMACEA GABRIELA – profesor dr. gr. I

MANDEL ELENA-FLORINA – profesor gr. II

MATEI CRISTINA – profesor gr. I

EXPOZITIE DESPRE VIATA SI OPERA AUTORULUI LUCIAN BLAGA.

10 NOIEMBRIE 2015 – BIBLIOTECA MUNICIPALĂ ONEȘTI

CONFERINȚĂ CU REGIZORUL STELIAN STATIVA CU TEMA: LEGĂTURA DINTRE FILM ȘI OPERĂ

21 OCTOMBRIE 2015

Impresii ale elevilor participanți

IULIA GABRIELA ANDREOTTI – XIE, Social Sciences

The lecture delivered by the film director Stelian Stativa from the University of Bucharest on the topic of the connection between film and literature was an extremely captivating one, packed with interesting and useful information which (as all good movies do) aroused our interest and kept us all on the edge of our seats.

Mr. Stativa started his presentation by evoking his high school years and how his teachers (especially the History one) contributed to his professional development; he went on to talk about the history of the 7th art (beginning with the Lumiere brothers), the most “consumed” type of art due to the fact that it is utterly complex, comprising the 5 elements: language, sound, image, movement and, last but not least, interactivity.

In his speech, Mr. Stativa pointed out the fact that literature has always been “food for soul”, a major source of inspiration for the most renowned filmmakers ever since; or the other way round, cinema techniques (e.g. the flashback) were also sources of inspiration for many writers such as James Joyce, Virginia Woolf, Marcel Proust or Camil Petrescu. The conclusion lies in the fact that literature and film have always been interconnected, as both of them start off from an inspirational state of mind leading to a brilliant idea which is then either put down to paper or screened. Whenever you read a book or see a movie, you transcend into a completely different world, a magic realm where you forget all about your daily life and identify yourself with the characters, crying or laughing with them. In short, you live a thousand lives.

I have always been an avid movie-goer, as watching good films, especially at the cinema, is my favourite pastime. I am more than happy that I was given the chance to attend such a riveting presentation which whetted my appetite for movies even more.

 

„M-am simțit captivată și determinată să aflu mai multe despre arta cinematografică.Am auzit idei despre procesul de alegere al unui actor potrivit,despre cultivarea gusturilor și despre intervalele de timp diferite pentru înțelegerea ideii unei cărți sau a unui film.Am văzut un om deosebit,cultivat care a reușit să ne atragă prin stilul deschis pe care l-a avut pe parcursul conferinței.”

Daria Drăgoi

 

„Față de evenimentul la care am fost invitat am simțit o dorință de a mă implica, întrucât aspectele din istoria cinematografică, reliefate într-un mod cât mai abordabil pentru un neinițiat, mi-au transmis dorința regizorului de a se apropia de noi.

Într-adevăr, experiența acestuia în domeniu s-a observat că este una cât mai vastă. Însă, acesta a făcut mai mult decât să ne povestească despre cinematografie. Domnul Stelian Stativă ne-a făcut să ne simțim implicați, demonstrându-ne într-un mod cât mai elegant că divorțul dintre literatură și film este doar unul aparent, putând rezuma întreaga discuție la citatul său reprezentativ: „Literatura este hrana marilor cineaști”.

Astfel, la finalul prezentării am păstrat amintirea unui om elegant și elevat, care, din timpul său, și-a permis să ne dezvăluie și nouă, simplilor elevi, importanța literaturii în viață, neexcluzând completarea acesteia cu orice artă cinematografică.”

Costin Roșu

 

„Conferinţa domnului Stelian Stativă a fost un eveniment unde m-am simţit implicat total, dar în acelaşi timp m-am simţit fericit să particip. Am auzit multe lucruri interesante, am aflat mai multe despre istoria cinematografiei şi unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am aflat a fost faptul că unii dintre actori au fost împotriva utilizării vocii acestora în filme pentru că sunetul nu se îmbina foarte bine cu imaginea. Luând totul în considerare, mi-am dat seama că am văzut un profesionist care iubeşte arta cinematografică, dar şi care adoră să vorbească şi să împărtăşească cunoştinţele sale cu ceilalţi oameni.”

George Hîrjanu

 

„M-am simțit liniștită, captivată în timpul conferinței ținute de domnul regizor Stativă, pentru că, prin discursul la care am luat parte, am avut impresia că dânsul a încercat să se apropie de public, punând în evidență farmecul temei discutate. Am reținut aspecte interesante cu privire la istoria cinematografiei precum și la tehnicile folosite în producerea unui film, acestea fiind prezentate de un om pe care l-am văzut respectându-se pe sine, dar și auditoriul, un om cultivat pe chipul căruia se citea plăcerea pentru literatură și film.”

Pavăl Ștefania

 

„Am simtit o atmosfera de familiaritate pe care domnul Stelian Stativa a creat-o, facandu-se inteles de tot publicul. Am retinut ca sa nu treci prin viata fara sa asculti o muzica buna (Beethoven de exemplu), sa vezi un film bun („si nu doar American Pie ” cum afirma domnul). Am vazut un om cultivat, care stie sa se faca ascultat.”

Coman Maria Lorena

 

„M-am simțit captivată de subiectul abordat, interesul fiindu-mi stârnit încă de la început.Am auzit lucruri noi, lucruri despre cum a evoluat cinematografia și cât e de greu să realizezi un film, chiar și găsirea unui actor potrivit. Am văzut un om interesant, atât prin aspect, cât și prin vorbe.”

Resmeriță Alexandra

 

„Conferinţa domnului regizor Stelian Stativa pe tema filmului s-a dovedit a fi foarte captivantă, dobândind noi informaţii. M-am simţit relaxată,  interesată  de subiectul abordat, reuşind sa îmi stârnească curiozitatea tot mai mult , fiind pentru   prima dată  prezentă  la un astfel de eveniment.

Acesta ne-a vorbit despre evoluţia filmului, începuturilie cinematografiei, drumul parcurs de la filmele  mute până la cele din ziua de astăzi,  fiind considerat o formă de artă. Împărtăşindu-ne o parte din experienţele sale personale, dar şi pe cele din  timpul carierei, mi-a atras atenţia confesiunea domnului regizor în legătură cu alegerea unui actor potrivit, fiind o misiune foarte dificilă.

Interpretarea personajelor la un nivel înalt cere mult talent, dăruire şi experienţă. De asemenea, un rol important îl are şi aspectul fizic ce trebuie să se potrivească temei şi perioadei alese în film sau piesă,fiind o necesitate  în potrivirea actorului cu personajul interpretat.

Experienţa s-a dovedit a fi extrem de utilă , în faţa mea prezentâdu-se un om deschis, un om frumos, un om inteligent ce ne-a oferit o parte din timpul său  pentru a ne vorbi despre un subiect des întâlnit, însă puţin cunoscut de majoritatea oamenilor. A fost o ocazie extraordinară pentru cei ce îşi doresc o carieră în acest domeniu şi nu numai, opţinând informaţii preţioase.”

Tudurachi Andra

 

„Discursul prezentat de domnul regizor Stelian Stativă de la Universitatea din Bucureşti pe tema relaţiei dintre film şi literatură a fost unul extrem de captivant şi foarte bine pregătit.Acesta a transmis informaţii utile şi interesante care mi-au stîrnit interesul şi mi-au atras atenţia prin modul său elevat şi modern de a le prezenta.

Domnul regizor Stativă a început discursul prin evocarea anilor săi de liceu şi modul în care profesorii săi,în special cel de istorie,a contribuit la dezvoltarea sa profesională.În continuare,acesta a vorbit despre începuturile şi creatorii cinematografiei,lucruri care m-au fascinat şi intrigat în acelaşi timp,deoarece lumea filmului este una vastă,întocmai cum a exprimat el,cea mai „consumată artă,în ciuda complexităţii ei,menţionînd elementele esenţiale ale acesteia: limbaj,sunet,imagine,acţiune şi ultimul dar nu cel din urmă interactivitatea.

Consider că prezentarea sa a reuşit să scoată în evidenţă ideea principală a acestei conferinţe,aceea că : „Literatura este hrana adîncă a marilor cineaşti”,chiar o mare inspiraţie pentru cei mai renumiţi regizori din industrie.De asemenea,aş dori să menţionez şi faptul că mesajul transmis a fost clar şi precis,lucru care m-a convins că dumnealui este cu adevărat pasionat de meseria sa,dînd o notă de eleganţă informaţiilor,astfel încît să creeze o atmosferă plăcută şi destinsă.

Este important de menţionat că la final,acesta a conturat ideea că literatura şi filmul au fost dintotdeauna legate,avînd o relaţie de interdependenţă,deoarece ambele pornesc de la aceeaşi sursă de inspiraţie,ele putînd fi transpuse prin scris sau chiar ecranizate.De fiecare dată cînd citesc o carte sau vizionez un film,călătoresc în lumi diferite,simt şi trăiesc anumite emoţii în contrast cu acţiunea si cu personajele respective.Pe scurt,trăiesc mai multe vieţi în paralel.

În concluzie,pot sa spun că am fost întotdeauna o “adeptă” a filmelor bune,clasice,în special cele vizionate la cinema,aceasta fiind una din activităţile favorite de relaxare în timpul liber rămas.Sunt mai mult decît încantată că am putut participa l o asemenea conferinţă,carea fost o adevărată inspiraţie,o capodoperă,mai ales prin prestaţia impecabilă a domnului regizor Stelian Stativă, care mi-a captat atenţia şi m-a incitat de a descoperi această artă minunată a cinematografiei.”

 

 

„La evenimentul la care am participat am simțit un sentiment  demulțumireși de încântare, întrucâtsubiectulabordat de regizor m-a captivatpe tot parcursulprezentării, care a fostunacomplexă, cuprinzând tot felul de referințece au potențatlegaturadintreliteraturăși film. Am rămasplăcutsurprinsă de mulțimeainformațiilorpe care ni le-a oferit cu privire la aparițiașievoluțiacinematografieiînsocietate, reușindastfelsăcaptezeatențiatuturorspectatorilor, care au ascultat cu mare curiozitatespuseleinvitatului . Pot să spun că m-am simțitbine pentrucă am auzitlucruriinteresante,  care m-au fascinat, de la unomdemn, respectuosși unprofesionist de valoare, de la care am învațatnișteaspecteesențialecestau la bazameseriei sale.”

Tapalagă Andreea

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [224.09 KB]

2017

2016

2014